Hope the SSC aspirants are preparing well for the upcoming Staff Selection Commission (SSC) Combined Graduate Level (CGL) both Tier I and Tier II level at its best. Just to give you better awareness about the exact examination experience prior to the exam, we are providing you the best sample questions. Hence, you can make the most of the following Sample Logical Reasoning Questions for SSC CGL 2016.

SSC CGL Sample Logical Reasoning Questions:

Directions (1 to 2): In these questions, select the related words/letters/numbers from the given alternatives.

1.  12 : 30 :: 20 : ?

(a) 48             (b) 32            (c) 35          (d) 42

2.  3 : 28 :: 5 : ?

(a) 179               (b) 126          (c) 124          (d) 125

Directions (3 to ): In these questions, select the one which is different from the other three responses?          

3.    (a) 6121             (b) 7364            (c) 1036               (d) 2710

4.    (a) 21-98            (b) 45-210         (c) 7-29                         (d) 27-126

5.    (a) BQCR             (b) DSET            (c) FUGV                     (d) HWIY

Thanks for your hard and dedicated effort to find the right and reliable solutions. If you are unable to find or want to verify the answers find by you is correct or not, please see below.

Answers 
1)
2) b 
3) a 
4) c 
5) d



Staff Selection Commission (SSC) invites application for the Stenographer in the Grade C & D, where the recruitment is completely based on the All India Open Competitive Examination.

Age Limit:
18-27 years as on 01.08.2016 (Candidates born not before02-08-1989 and not later than 01-08-1998).
Candidates are also enjoy their age relaxation as per the Government of India rules.

Educational Qualification:
Candidates must have a minimum of 12th standard educational qualifications to appear for the SSC Stenographer Recruitment 2016.
Also, all candidates who are declared qualified by the Commission for appearing atthe Skill Test will be required to produce the relevant Certificates such as Marksheets, Provisional Certificates etc. for completion of Intermediate/Higher Secondary/10+2/Senior Secondary in original as proof of having acquired the minimum educational qualification on or before the 1st August, 2016.

Scheme of SSC Stenographer Jobs 2016 Examination:
Date of Exam
Part
Subject
Maximum Marks
Total Duration
Total Duration

31-07-2016
(Sunday)
I
General Intelligence
& Reasoning
(50 questions )
50
2 Hours
10.00 A.M. to
12.00 Noon OR
2.00 PM to
4.00 PM
Note: Entry to
the examination
venue will not
be allowed after
9.30 AM in the
morning shift
and after 1.30
PM in the afternoon
shift.
2 Hours 40
mins 10.00 A.M.
to 12.40 PM OR
2.00 PM to 4.40
PM
Note: Entry to
the examination
venue will not
be allowed after
9.30 AM in the
morning shift
and after 1.30
PM in the afternoon
Shift
II
General Awareness
(50 Questions)
50
III
English Language
and Comprehension
(100 questions)
100

Application Fees:
Candidates applying for the SSC Stenographer Recruitment 2016 are requested to pay Rs.100 towards the Application Fees.
Also, Fee is exempted for all female candidates and candidates belonging toScheduled Caste, Scheduled Tribe, Persons with disability, and Ex-Servicemen eligible for reservation, as per Government orders.

Important Dates for SSC Stenographer Jobs 2016:
Online Application begins on May 2016
The last date for the online application submission ends by 03/06/2016.
The SSC Stenographer Recruitment 2016 exam date is on 31/07/2016.

How to Apply for SSC Stenographer Recruitment 2016:
All the candidates are requested to read the complete instructions before applying to the same. Those who are eligible to apply for it are requested to Apply Online Only.


Directions(1-20): In each of the following passages, there are blanks each of which has been numbered. Against each, four words are suggested. Find out the appropriate word in each case.

                                                         PASSAGE 1:
   It is neither the size nor the length of life which makes man (1). The growth of mind and the intellect is (2) in proportion to the growth of the human body. Man may (3) physically the stature of a giant, yet he may remain (4) a dwarf. The true worth of a man (5) upon his action, deed and thought. Man is not like a tree. An oak tree (6) to a huge size and lives for hundreds of years, only to (7) to the ground, withered, dry an leafless (8). It is not in (9) things that (10) is sought.

1. (A) human  (B) polite (C) better (D) humble
2. (A) roughly (B) usually (C) ever (D) never
3. (A) earn (B) attain (C) keep (D) grow
4. (A) morally (B) spiritually (C) socially (D) intellectually
5. (A) depends (B) lies (C) revolves (D) gathers
6. (A) lifts (B) grows (C) manages (D) raises
7. (A) decay (B) dwindle (C) disappear (D) fall
8. (A) log (B) wood (C) pole (D) chip
9. (A) big (B) small (C) broad (D) lengthy
10. (A) interest (B) value (C) curiosity (D) perfection

                                                          PASSAGE 2:
   Every month, scientists (11) new gadgets and new ways to make technology faster and better. Our homes are full of hardware (such as DVD players and computers) (12) and (such as computer games and MP3s (13) suggests, however, that it is the young people who are best able to deal with this change. Whereas teenagers have no problem (14) a DVD player, their parents and grandparents often find using new technology (15) and different. But if you are a teenager who criticizes your parents to their (16) of technological awareness, don't be too hard on them. Sometime (17) the future, when you have got children of your own, your skill (18) to deal with new technology will probably (19) and your children will feel more (20) with new technology than you do.

11. (A) lack (B) effect (C) amount (D) storage
12. (A) complicated (B) automatic (C) unique (D) sudden
13. (A) decrease (B) please (C) able (D) easy
14. (A) estimate (B) invent (C) found (D) discover
15. (A) inventing (B) explaining (C) discovering (D) operating
16. (A) easy (B) able (C) comfortable (D) pleased
17. (A) software (B) laptops (C) gadgets (D) screens
18. (A) on (B) in (C) at (D) to
19. (A) research (B) programme (C) experiment (D) industry
20. (A) ability (B) talent (C) possibility (D) master

Answers:
1. (A)
2. (D)
3. (B)
4. (D)
5. (A)
6. (B)
7. (D)
8. (A)
9. (A)
10. (D)
11. (A)
12. (A)
13. (A)
14. (B)
15. (D)
16. (C)
17. (C)
18. (B)
19. (A)
20. (A)

Click here to read our previous sample paper on Spot the error topic
Directions (1-20): In each of the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out the part of the sentence, in each question , which has an error and mark the corresponding part viz., A,B or C as you answer. If the sentence is free from error, mark your answer as D, ie. No error.

1. Unless the Government does not revise its policy of liberalization (A)/ the growth of the indigenous technology (B)/will be adversely affected. (C)/ No error. (D)

2. One must abide on (A)/the terms of (B)/the Government. (C)/No error.(D)

3. A hand pump is (A)/very easy to work and(B)/about to take their place.(C)/No error.(D)

4. The team was (A)/now in the field and (B)/about to take their place.(C)/No error.(D)

5. The sun will (A)/not rise before (B)/an hour.(C)/No error.(D)

6. I will have (A)/both the Nokia (B)/or the Samsung phone.(C)/No error.(D)

7. My brother does not know (A)/whether tomorrow can be a (B)/holiday for him.(C)/No error.(D)

8. Make what you (A)/write and say (B)/more absorbed and engrossing. (C)/No error.(D)

9. Everyone were happy (A)/to hear (B)/about his success.(C)/No error.(D)

10.The couple walked (A)/besides each other (B)/in silence.(C)/No error.(D)

11. Young men are wanted (A)/for the army, the navy (B)/and the air force.(C)/No error.(D)

12. They came here in (A)/the evening and start (B)/making arrangements.(C)/No error.(D)

13. If Mohan had (A)/told me last week (B)/I will have given him the money.(C)/No error.(D)

14. Many a man (A)/have died (B)/of cancer.(C)/No error.(D)

15. My brother-in-laws (A)/who live in Bangalore (B)/have come to stay with us.(C)/No error.(D)

16. Kumar helped not only me (A)/but also my brother (B)/when he was in need.(C)/No error.(D)

17. The reason of her (A)/success is due to (B)/her intelligence.(C)/No error.(D)

18. He hesitated to accept the post (A)/as he did not think (B)/that the salary was sufficient.(C)/No error.(D)

19. My neighbour along with his children (A)/are going tonight (B)/to see the latest horror movie.(C)/No error.(D)

20. Shanthi is one of the (A)/most intelligent (B)/girl in her class.(C)/No error.(D)

Answers with Explanations:

1. (A). Correct term: Unless the Government revises its policy of liberalization
2. (A). Correct term: One must abide by
3. (D)
4. (C). Correct term: its place
5. (B). Correct term: not rise in
6. (B). Correct term: either the Nokia
7. (D)
8. (C). Correct term: absorbing and engrossing
9. (A). Correct term: Everyone was happy
10. (B). Correct term: beside each other
11. (D)
12. (B). Correct term: and started
13. (C). Correct term: would have given
14. (B). Correct term: has died
15. (A). Correct term: Brothers-in-law
16. (D)
17. (C). Correct term: remove 'due to'
18. (A). Correct term: in accepting the post
19. (B). Correct term: is going tonight
20. (C). Correct term: most intelligent girls

Click here to have a glance at our Engish Language Sample Questions

English is certainly one among the easy to get marks in many competitive examinations, perhaps few finds the same very difficult. However, the level of difficulty is certainly depends on one’s preparation with the subject for sure. If you really practice well with the English Language section of SSC CGL Tier I section, you can really find easy to crack the SSC CGL Exam even at the first attempt. We have given you some of the best possible sample questions for the SSC CGL Examination for Tier I, make the most of it and practice more questions too.

English Language SSC CGL Tier I Sample Questions 2016:
Passage:
The object underlying the rules of natural justice ‘is to prevent miscarriage of justice’ and secure ‘fair play inaction’. As pointed out earlier the requirement about recording of reasons for its decision by an administrative authority exercising quasi-judicial functions achieves this object by excusing chances of arbitrariness and ensuring a degree of fairness in the process of decision making. Keeping in view the expanding horizon of the principle of natural justice, we are of the opinion that the requirement to record reason can be regarded as one of the principle of natural justice which governs exercise of power by administrative authorities. The rules of natural justice are not embodied rules.
The extent of their application depends upon the particular statutory framework where jurisdiction has been conferred on the administrative authority. With regard to the exercise of a particular by an administrative authority including exercise of judicial or quasi-judicial functions the legislature, while conferring the said power, may feel that it would not be in the larger public interest that the reasons for the order passed by the administrative authority be recorded in the order and be communicated to the aggrieved party and it may dispense with such a requirement.

Questions:
1. According to the passage, there is always a gap between
(A) Demand for natural justice and its realization.
(B) Rules of natural justice and their application
(C) Intention and execution
(D) Conception of a rule and its concretization

2. According to the passage, natural justice can be brought about by
(A) Administrative authority framing rules suitably
(B) Administrative authority remaining vigilant
(C) Administrative authority observing the rules of fair play
(D) Administrative authority upholding rules of natural justice

3. ‘To dispense with a requirement’ means
(A) To drop the charge
(B) To alter the provisions of the case
(C) To cancel all formal procedure
(D) To do without the demand

4. “The rules of the natural justice are not embodied rules” means that these rules
(A) Are flexible
(B) Are left deliberately vague
(C) Cannot be visualised
(D) Cannot be satisfactorily interpreted

5. From the passage it is clear that it is the legislature that
(A) Invests the administrative authority with enormous powers
(B) Has the larger interests of public welfare
(C) Embodies rules
(D) Leaves administrative authority enough dimensions to interpret rules
Thanks for your try. If you still find it difficult to answer the above mentioned English Sample Question for the SSC CGL Tier I exam, please check the answers given below.

English Sample Question Answer for SSC CGL Tier I Exam 2016:
     1)    B       2) A   3) D   4) A   5) D



Hello SSC CGL Tier I Exam Candidates, hope you have seen our sample question paper for the SSC CGL Tier I Reasoning Questions and SSC CGL Model Questions for Quantitative Aptitude for sure. Today, we are providing you another set of Sample Question Papers for upcoming SSC CGL 2016 Exam preparation needs. Make the most of the following SSC CGL Tier I Model Practice Sample Question Paper for General Awareness indeed.

General Awareness Model Question for SSC CGL Tier 1:
1) In which State Alluvial Soil is not found?
(A) Bihar
(B) Haryana
(C) Jammu & Kashmir
(D) Punjab

2) The Ancient University established by Kumar Gupta is:-
(A) Nalandha
(B) Taxila
(C) Aligarh
(D) None of these

3) Which One of the following Part of the Indian Constitution have Fundamental rights?
(A) Part 5
(B) Part 4
(C) Part 3
(D) Part 1

4) Which Article of Indian Constitution defines the establishment and formation of Supreme Court?
(A) Article -130
(B) Article -124
(C) Article -135
(D) Article -195

5) Who founded ‘AATMIYA SABHA’?
(A) Swami Dayanand Saraswati
(B) Swami Vivekanand
(C) Keshavchand Sen
(D) Raja Ram Mohan Roy

6) Which Commission is Known As “White Men Commission?
(A) Simon Commission
(B) Cripps Mission
(C) Cabinet Mission
(D) None of these

7) Which of the following is not produced during the weather of khareef?
(A) Millet and Rice
(B) Maize and Millet
(C) Barley and Mustard
(D) Millet and Rice

8) Kalibanga is situated in?
(A) Rajasthan
(B) Haryana
(C) Gujarat
(D) Uttar Pradesh

9) Which language has been adopted as the third official language of Canada?
(A) Hindi
(B) Punjabi
(C) Chinese
(D) French

10) Which tax is responsible to attain maximum revenue to state governments?
(A) Excise duty
(B) Sales tax
(C) Custom duty
(D) Corporate tax


Please try your level best to find the answers for the above mentioned sample question paper for the SSC CGL Tier I General Awareness section. All the best. 


Hi SSC aspirants,
                               Hope your preparation goes well for the upcoming examination. Here we provide you with sample question paper on English subject which deals with Antonyms chapter. You can find the answers below at the end of this post. All the best for your exam preparation from examsavvy team...

Directions (1-20):  In each of the following questions, a word is given followed by four alternatives. Out of the four alternatives, you have to choose one, which is opposite in meaning to the given word:

1. Enduring
(A) Transient
(B) Stable
(C) Strong
(D) Terminating

2. Churlish
(A) Intelligent
(B) Courteous
(C) Modest
(D) Boorish

3. Unscrupulous
(A) Unnecessary
(B) Dedicated
(C) Conscientious
(D) Not written

4. Debonair
(A) Suave
(B) Obscene
(C) Urbane
(D) Awkward

5. Bizarre
(A) Ordinary
(B) Ridiculous
(C) Jubilant
(D) Shabby

6. Facsimile
(A) Original
(B) Duplicate
(C) Fact-finding
(D) Concentrate

7. Boisterous
(A) Unruly
(B) Calm
(C) Mischievous
(D) Bold

8. Gratify
(A) Magnify
(B) Defeat
(C) Frustrate
(D) Thankful

9. Accusation
(A) Achievement
(B) Encouragement
(C) Complaint
(D) Exculpation

10. Quell
(A) Incite
(B) Contract
(C) Control
(D) Ask

11. Flawless
(A) Clueless
(B) Defective
(C) Hesitant
(D) Condemn

12. Taciturn
(A) Aloof
(B) Method
(C) Talkative
(D) Silent

13. Miniscule
(A) Minute
(B) Massive
(C) Excellent
(D) Menial

14. Endow
(A) Bequeath
(B) Bestow
(C) Enclose
(D) Dispossess

15. Grieve
(A) Mourn
(B) Lament
(C) Rejoice
(D) Agony

16. Frugal
(A) Prudent
(B) Faulty
(C) Useful
(D) Extravagant

17. Profound
(A) Superficial
(B) Capable
(C) Plenty
(D) Special

18. Exhume
(A) Exit
(B) Inter
(C) Fatigue
(D) Complete

19. Guilty
(A) Honest
(B) Sincere
(C) Innocent
(D) Calm

20. Vivacious
(A) Bright
(B) Strong
(C) Open
(D) Languid

Answers:

1. (A)
2. (B)
3. (C)
4. (D)
5. (A)
6. (A)
7. (B)
8. (C)
9. (D)
10. (A)
11. (B)
12. (C)
13. (B)
14. (D) 
15. (C)
16. (D)
17. (A)
18. (B)
19. (C)
20. (D)

Click here for English- Synonyms Chapter Sample Test paper for SSC CGL Exams 2016 


  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube