Directions(1-20): In each of the following passages, there are blanks each of which has been numbered. Against each, four words are suggested. Find out the appropriate word in each case.

                                                         PASSAGE 1:
   It is neither the size nor the length of life which makes man (1). The growth of mind and the intellect is (2) in proportion to the growth of the human body. Man may (3) physically the stature of a giant, yet he may remain (4) a dwarf. The true worth of a man (5) upon his action, deed and thought. Man is not like a tree. An oak tree (6) to a huge size and lives for hundreds of years, only to (7) to the ground, withered, dry an leafless (8). It is not in (9) things that (10) is sought.

1. (A) human  (B) polite (C) better (D) humble
2. (A) roughly (B) usually (C) ever (D) never
3. (A) earn (B) attain (C) keep (D) grow
4. (A) morally (B) spiritually (C) socially (D) intellectually
5. (A) depends (B) lies (C) revolves (D) gathers
6. (A) lifts (B) grows (C) manages (D) raises
7. (A) decay (B) dwindle (C) disappear (D) fall
8. (A) log (B) wood (C) pole (D) chip
9. (A) big (B) small (C) broad (D) lengthy
10. (A) interest (B) value (C) curiosity (D) perfection

                                                          PASSAGE 2:
   Every month, scientists (11) new gadgets and new ways to make technology faster and better. Our homes are full of hardware (such as DVD players and computers) (12) and (such as computer games and MP3s (13) suggests, however, that it is the young people who are best able to deal with this change. Whereas teenagers have no problem (14) a DVD player, their parents and grandparents often find using new technology (15) and different. But if you are a teenager who criticizes your parents to their (16) of technological awareness, don't be too hard on them. Sometime (17) the future, when you have got children of your own, your skill (18) to deal with new technology will probably (19) and your children will feel more (20) with new technology than you do.

11. (A) lack (B) effect (C) amount (D) storage
12. (A) complicated (B) automatic (C) unique (D) sudden
13. (A) decrease (B) please (C) able (D) easy
14. (A) estimate (B) invent (C) found (D) discover
15. (A) inventing (B) explaining (C) discovering (D) operating
16. (A) easy (B) able (C) comfortable (D) pleased
17. (A) software (B) laptops (C) gadgets (D) screens
18. (A) on (B) in (C) at (D) to
19. (A) research (B) programme (C) experiment (D) industry
20. (A) ability (B) talent (C) possibility (D) master

Answers:
1. (A)
2. (D)
3. (B)
4. (D)
5. (A)
6. (B)
7. (D)
8. (A)
9. (A)
10. (D)
11. (A)
12. (A)
13. (A)
14. (B)
15. (D)
16. (C)
17. (C)
18. (B)
19. (A)
20. (A)

Click here to read our previous sample paper on Spot the error topic

5 comments:

  1. The ssc students should work hard for the development of their learning ability.There are many types and steps to develop them for getting prepared for the ssc examination.The pro custom writing review will let the people know about how the should improve the quality of the cgl english paper on the cloze.

    ReplyDelete
  2. Thanks for the useful information. Now I at least know what to prepare for. Our teacher said that he will not give examples of tests and that we should just teach what is being given to us. In principle, this is correct, but nevertheless, when you know what awaits you, it's much easier to prepare.

    ReplyDelete
  3. Fine information, many thanks writemyessay to the author. It is puzzling to me now, but in general, the usefulness and importance is overwhelming. Very much thanks again and best of luck!

    ReplyDelete
  4. Your blog is a godsend for all students. Thank you that the divider is such useful information. I would like that there are more such sympathetic people as you in the world.

    ReplyDelete
  5. Thank you for this helpful article, it helps me during a lot of preparation!

    ReplyDelete

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube