Hi SSC aspirants,
                               Hope your preparation goes well for the upcoming examination. Here we provide you with sample question paper on English subject which deals with Synonyms unit. You can find the answers below at the end of this post. All the best for your preparation...

Directions (1-20):  In each of the following questions, a word is given followed by four alternatives. Out of the four alternatives, you have to choose one, which best expresses the meaning of the given word:

1. Prognosis
(A) Scheme
(B) Forecast
(C) Preface
(D) Identification

2. Viable
(A) Valuable
(B) Useless
(C) Workable
(D) Bright

3. Maestro
(A) Genius
(B) Admirer
(C) Novice
(D) Employer

4. Inedible
(A) Eatable
(B) Unfit for human consumption
(C) Polluted
(D) Not able to do

5. Respite
(A) Relief
(B) Uninterrupted
(C) Reform
(D) Bad

6. Consort
(A) Champion
(B) Arrange
(C) Protect
(D) Partner

7. Devoid
(A) Stupid
(B) Lacking
(C) Hopeless
(D) Determined

8. Sinuous
(A) Serpentine
(B) Straight
(C) Transparent
(D) Serene

9. Coup
(A) A small enclosure
(B) A measure
(C) Sudden overflow of a Government
(D) Clever reply

10. Feeble
(A) Possible
(B) Playful
(C) Small
(D) Weak

11. Cohesion
(A) Shabby
(B) Sticking together
(C) In-consistence
(D) Independence

12. Revenue
(A) Income
(B) Revise
(C) Tax
(D) Duty

13. Acronym
(A) Pen name used by an author
(B) Similar in meaning
(C) Poem of sorrow
(D) Word formed from an abbreviation

14. Pawn
(A) Nut
(B) Hire
(C) Pledge
(D) Fish

15. Perilous
(A) Useless
(B) Risky
(C) Easy
(D) Proper

16. Query
(A) Extract
(B) Fast
(C) Answer
(D) Doubt

17. Inane
(A) Absurd
(B) Hostel
(C) Furious
(D) Professional

18. Nymph
(A) Frozen
(B) Fairy
(C) First
(D) Flinch

19. Conjecture
(A) Connect
(B) Discuss
(C) Guess
(D) Juggle

20. Obscure
(A) Distract
(B) Comprehend
(C) Lucid
(D) Vague

Answers:

1. (D)
2. (C)
3. (A)
4. (B)
5. (A)
6. (D)
7. (B)
8. (A)
9. (C)
10. (D)
11. (B)
12. (A)
13. (D)
14. (C)
15. (B)
16. (D)
17. (A)
18. (B)
19. (C)
20. (D)

Click here to view SSC CGL 2016 Exam Quantitative Aptitude Sample Questions


0 comments:

Post a Comment

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube