Hope you have visited our SSC CGL Logical Reasoning Sample Questions in our previous post to get practiced with the latest syllabus. As, the SSC CGL Tier I Exam has postponed, you have more time to get practiced to some of the topics which are yet to cover or have some doubts as well. Today, we bring you some of the sample questions for the Quantitative Aptitude Section for the same SSC CGL Exam 2016. Make the most of it and clear the exam effectively.

Sample Quantitative Aptitude Questions for SSC CGL 2016:
1. By selling a bicycle for Rs 2850, a shopkeeper gains 14%, If the profit is reduced to 8%, then the selling price will be?
(a) Rs 2600            (b) Rs 2700              (c) Rs 2800            (d) Rs 3000       

2.  If the ratio of cost price and selling price of an article be as 10:11, the percentage of profit is?
(a) 8               (b) 10            (c) 11             (d) 15

3.  A Manufacturer marked an article at Rs 50 and sold it allowing 20% discount. If his profit was 25%, then the cost price of the article was?
(a) Rs 40          (b) Rs 35            (c) Rs 32            (d) Rs 30

4.  A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price of the book is?
(a) 45:56              (b) 45:51                 (c) 47:56                 (d) 47:51

5. What must be added to each term of the ratio 7:11, so as to make it equal to 3:4?
(a) 8            (b) 7.5           (c) 6.5        (d) 5

6. The greatest number, which when subtracted from 5834, gives a number exactly divisible by each of 20, 28, 32 and 35, is   
(a) 1120           (b) 4714             (c) 5200           (d) 5600

7.  The ninth term of the sequence,
      0, 3, 8, 15, 24, 35,... is

(a) 63         (b) 70             (c) 80            (d) 99

8.  The sum of the series (1 + 0.6 + 0.06 + 0.006 + 0.0006 + .....) is
(a) 1(2/3)             (b) 1(1/3)                 (c) 2(1/3)                (d) 2(2/3)

9. The HCF and LCM of two numbers are 8 and 48 respectively. If one of the numbers is 24, then the other number is?
(a) 48        (b) 36           (c) 24       (d) 16

10. Two numbers are in the ratio 3:4. Their LCM is 84. The greater number is   
(a) 21        (b) 24           (c) 28       (d) 84

Thanks for trying hard to solve the same. If you still have some issues in finding the right answers, don’t worry. Just check with the given below answers and get them corrected. Don’t hesitate to share this Sample QA Questions for SSC CGL Exam 2016 with your social circle.

SSC CGL QA Sample Question Answers:
1(b)     2(b)     3(c)     4(a)      5(d)     6(b)     7(c)     8(a)     9(d)       10(c)

To view our previous post on Sample questions for Logical Reasoning section of SSC CGL Exam visit this link:

1 comment:

  1. As the examiner didn't make reference to which test he/she has requested, let me give a general outline of QA readiness.

    Above all else, know the point by point prospectus of the test. Examine the past inquiry papers or memory-based inquiry papers and become more acquainted with the Buy coursework and significant subjects. Make the nuts and bolts like tables, squares, solid shapes, and so forth solid.

    Tail anybody great book or material that is best in the market, however, don't pursue numerous books/materials. I have seen applicants attempting to pursue different books and got failed. My pick would be "How to get ready for Quantitative...

    ReplyDelete

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube